Arnon Grunberg op Youtube

Hoe populair zijn filmpjes van Grunberg?

Olde boerrigterArnon Grunberg is één van de meest productieve auteurs van ons land. Niet alleen qua boekenoutput, maar ook zijn aanwezigheid op het web is begin 2014 ongeëvenaard. Naast zijn boeken verschijnen columns in De Volkskrant, de VPRO-Gids, Vrij Nederland en meer. Verder twittert hij, schrijft hij blogs en gebruikt hij verschillende websites als podium. Ook YouTube wordt ingezet ter maximalisering van de zichtbaarheid van de schrijver op het web en in de sociale media. In welke mate is Grunberg aanwezig op dit videomedium?

Bij het zoeken op YouTube zijn er verschillende manieren om te sorteren: meest relevant en meest bekeken leveren vaak de interessantste resultaten op. Wie zoekt op ‘Arnon Grunberg’ krijgt ongeveer 1060 resultaten. Het meest relevante filmpje is volgens de zoekmachine Het Gesprek: Arnon Grunberg (3276 views).

Het meest bekeken filmpje dat verband houdt met Grunberg is de filmtrailer voor Tirza die 171.593 views vergaarde. Dit filmpje wordt door de zoekmachine echter niet binnen de eerste tien pagina’s aan relevante filmpjes getoond, immers, de film heeft weinig te maken met de literatuur van Grunberg. De meeste filmpjes in het relevantieresultaat gaan wel over literatuur en lezingen van Grunberg, maar vergaren opvallend weinig bekijks, zoals ook in de tabellen hieronder te zien is.

boerrigter graph 1boerrigter graph 2

Ook filmpjes van Grunbergs eigen kanaal zijn vrijwel onzichtbaar. De veertien filmpjes van interviews, debatten en lezingen op zijn kanaal hebben krap 1000 views bij elkaar, waarbij de minste 3 views heeft en de meeste 250 views (in december 2013).

Van de vier filmpjes die in beide top 15s voorkomen is “Arnon Grunberg sloopt Anil Ramdas” wellicht het meest interessant. Het beeldmateriaal is onduidelijk, er is amper wat te zien. Ook het geluid is niet ideaal, hoewel met wat inspanning wel verstaanbaar. Na een serieuze vraag van Ramdas reageert Grunberg dusdanig dat Ramdas niet verder wil spreken en hij verlaat de zaal. Dat Anil Ramdas in februari 2012 zelfmoord pleegde wordt in verband gebracht met negatieve media-aandacht, waaronder het onderonsje tussen Grunberg en Ramdas in mei 2011. Ondanks de titel komt er geen geweld in voor, maar het verklaart wellicht wel de populariteit. Video’s waarin leedvermaak te zien is, zijn doorgaans populair, net zoals filmtrailers, muziekvideo’s en enkele andere genres. Het is grappig om ook binnen de zoekterm ‘Arnon Grunberg’ vooral dit soort filmpjes als meest populair te moeten herkennen – verreweg populairder dan de relevante Grunbergvideo’s.

– Luuk olde Boerrigter

Recent Related Posts

Reacties zijn gesloten.