Arrogant charmant

Arnon Grunberg gepersifleerd

Schrijver, columnist, essayist, toneelschrijver, dichter, uitgever, filmcriticus, hersenactiviteitsproefkonijn en auteur van het telefoonboek? Grunberg wordt als een apart persoon beschouwd, zowel positief als negatief. Hij werd dan ook uiteenlopend gepersifleerd: van charmant tot grof, van belezen tot ordinair, van grappig tot filosofisch. Maar welk algemeen beeld kreeg het tv-kijkend publiek van hem door de persiflages in de satirische televisieprogramma’s Kopspijkers en Café de Wereld?

Arrogant
De toon voor het personage Grunberg wordt in Kopspijkers meteen gezet wanneer Corry Konings zegt dat ze Grunberg wel kent. ‘Grunberg’ reageert namelijk behoorlijk arrogant: “Natuurlijk kent u mij.” Grunberg wordt net als Harry Mulisch gepersifleerd als een arrogante schrijver die zich verheven voelt ten opzichte van derderangs pulp. Ook in Café de Wereld is het zich verheven voelen voelbaar in ‘Grunbergs’ omgang met de andere bekende Nederlanders, met name bij de als dom gepersifleerde Georgina Verbaan. Arrogante uitspraken zijn bijvoorbeeld: “En ik weet het nog steeds beter, zoals altijd.” en wanneer Grunberg jarig is en Frans Bauer zegt: “(…) weer een jaartje wijzer!”, reageert ‘Grunberg’ met: “Nog wijzer?”

Apart
Het beeld dat voornamelijk van Grunberg in Kopspijkers geschetst wordt is dat van een aparte/”raadselachtige” schrijver. Harry Mulisch legt uit: “Meneer Grunberg  vindt altijd het tegenovergestelde van wat wij denken dat hij vindt.” Apart als dit al is, noemt Spijkerman verder dat hij (als 33-jarige) een 75-jarige vriendin heeft en soms Marek van der Jagt heet.

Belezen
Café de Wereld gaat meer in op zijn belezenheid: ‘Grunberg’ leidt regelmatig de afleveringen in met een mening over de actualiteiten, maar geeft ook aan kennis te hebben van bijvoorbeeld de Griekse mythologie:

Polemist
Zowel in Kopspijkers als in Café de Wereld komt het beeld van Grunberg als twistschrijver naar voren. In Kopspijkers heeft ‘Grunberg’ kritiek op Harry Mulisch, Freek de Jonge, Youp van ’t Hek, Bert Visscher en Jack Spijkerman. In Café de Wereld richt ‘hij’ zich tegen Ronald Giphart, Heleen van Royen, Jan Wolkers en natuurlijk Harry Mulisch:

Wat men ook van Grunberg vindt, het beeld zal in ten minste een van de twee satirische persiflages gevonden kunnen worden.

– Michelle Groeneweg

Recent Related Posts

Reacties zijn gesloten.